Vegansk matlagningskurs - ta steget in i den veganska världen

Är du nyfiken på vegansk mat och kanske intresserad av en vegansk matlagningskurs? Kanske vill du, som många andra, laga lite mer hälsosam och inte minst miljövänlig mat hemma? Då har du hamnat helt rätt. Här får du mer information om den veganska matlagningen och vi tipsar om veganska matlagningskurser i Stockholm, Göteborg och Malmö - och mycket mer som du inte vill missa om du ska lära dig om vegansk mat! 

Vegansk matlagningskurs

På en vegansk matlagningskurs får du möjlighet att laga vegansk mat, det vill säga mat som är helt baserad på råvaror från naturen, såsom grönsaker, frukt och produkter helt utan animaliska tillsatser. Du behöver oftast inga förkunskaper, men det kan finnas kurser i flera olika nivåer, så om du aldrig har lagat vegansk mat tidigare bör du tänka på att välja en kurs som är på basnivå. På en matlagningskurs får du middagstips som vegan och det spelar ingen roll om du är nybörjare eller lite mer erfarenheter. Det finns kurser för alla!

Låter det som något för dig? Här tipsar vi om veganska matlagningskurser i Sverige. Vi har tagit fram våra favoriter i Stockholm, Göteborg och Malmö - något du inte vill missa!

Vegansk matlagningskurs i Stockholm

Vänd dig exempelvis till Restaurangakademien för att boka en vegansk matlagningskurs i Stockholm! Det här är kursen för dig som vill lära dig mer om hur du tillagar vegansk vardagsmat hemma. Kursen har fått många fina recensioner och därför vill vi gärna slå ett slag för den här. Ta chansen att lära dig mer om vegansk kost och bli upplärd av proffs!

Vegansk matlagningskurs i Göteborg

Söker du en vegansk matlagningskurs i Göteborg har du hittat helt rätt. Det finns nämligen mängder av matlagningskurser för dig som vill fokusera mer på den vegansk kost och få tips på god, vegansk vardagsmat. Kolla exempelvis in Medborgarskolan som har flera kurser inom vegansk kost!

Photo of a young woman in a kitchen during a cooking class, preparing bruschetta

Vegansk matlagningskurs i Malmö

Självklart finns det mängder av kurser inom vegansk matlagning i Malmö. Oavsett om du är nybörjare eller mer rutinerad finns det alternativ för dig på exempelvis Folkuniversitetet.

Känner du dig inte riktigt redo för att gå en matlagningskurs finns det mängder av inspiration för vegansk matlagning att hämta online. Kolla exempelvis in sajten Veganskarecept.se som samlar mängder av veganska recept och tips om livet som vegan med mera!

Vanliga frågor om vegansk kost och veganism

Vad är vegansk mat?

Vegansk mat innebär all typ av mat som är växtbaserad och inte innehåller några animaliska produkter. En vegan äter alltså inget som kommer från djurriket. Exempel på vegansk mat är mycket grönsaker, quorn, oumph med mera. Se exempelvis Quorn.se för mer information.

Vad äter en vegan?

En vegan äter växtbaserad kost. Med andra ord så går kött, skaldjur, fisk, fågel, ägg och mejeriprodukter bort. Idag finns det dock väldigt många alternativ för den som väljer en vegansk kost. Exempelvis finns det mängder av alternativ istället för mjölkprodukter, såsom mandeldryck eller havredryck i mängder av smaker. Kolla exempelvis in Oatly, som har många veganska alternativ till mjölkprodukter.

Hur blir man vegan?

Att bli vegan handlar egentligen bara om att bestämma sig och sen när du väl bestämt dig kommer du märka att det finns mängder av bra alternativ för dig som vill äta en vegansk kost. Som vi redan varit inne på längre upp på den här sidan kan du exempelvis gå en vegansk matlagningskurs för att få en bra knuff in i den veganska kosthållningen.

Summer vegetarian pasta salad with broccoli pesto, peas, arugula, olives, pine nuts and bread crumbs on dark green background. Top view.
Top view of a large group of multicolored fresh organic roots, legumes and tubers shot on a rustic wooden crate surrounded by soil. The composition includes potatoes, Spanish onions, ginger, purple carrots, yucca, beetroot, garlic, peanuts, red potatoes, sweet potatoes, golden onions, turnips, parsnips, celeriac, fennels and radish. Low key DSLR photo taken with Canon EOS 6D Mark II and Canon EF 24-105 mm f/4L

Varför vegan?

Det finns många hälsofördelar med att äta vegansk kost. Vegansk mat är ofta rik på antioxidanter och fiber, samt minskar risten för vissa cancerformer, hjärt- och kärlsjukdomar och diabetes. Sen väljer många att bli veganer för miljön eller djurens skull och för att de inte vill stå bakom köttindustrin. Vill du ha mer information om varför många väljer att bli veganer finns det många bra dokumentärserier att se, som exempelvis Cowspiracy.

 

Vad skiljer vegan och vegetarisk kost?

En vegan äter inget som kommer från djurriket (fisk, kött, mejeriprodukter osv.) och väljer ofta att anamma den veganska livsstilen helt och hållet. Med andra ord avstår många veganer från att använda produkter från djur såsom dun, ull, skinn osv., medan en vegetarian enbart fokuserar på att utesluta animaliska produkter från kosten.

Vad innebär det att vara vegan?

Att vara vegan innebär framförallt att du väljer bort mat från djurriket, såsom kött och fisk med mera, men vissa veganer väljer även att helt avstå från produkter från djur såsom skinnkläder och väskor, produkter med ull, dun, vax, hudvårdsprodukter och smink som innehåller animaliska produkter eller som har testats på djur, medan vissa nöjer sig med att enbart fokusera på den veganska kosten. Du väljer alltså själv hur långt

Vegansk matlagningskurs

Copyright © 2015

Alla rättigheter reserverade.