Middagstips

Hem > Middagstips

Kött

Har du hört att framdelen på djuret passar för grytor, mitten för stekpannan eller grillen och bakdelen för ugnen? Det ligger en hel del sanning i det. Framdelskött som bog eller bringa är väldigt gott men inte speciellt mört. Därför behöver det en längre tillagningstid så att fettet som är insprängt i köttet ger en den härliga runda smaken som vi associerar med grytor.

Mittendelen, med styckdelar som filé, entrecôte eller kotlett passar som sagt till stekpannan eller grillen. Mittendelar säljs allt som oftast färdigskivade för att det ska vara så smidigt som möjligt. Bakdelarna som rostvitt, innanlår och fransyskan kallas i breda ordalag för stek och passar alldeles utmärkt för ugnen. Använd en stektermometer för bästa resultat och använd den här tabellen för vilka temperaturer som gäller.

Recept på Oxfilé provençale

Fisk

För att få till den perfekta fisken är det vissa saker som man inte får missa, vi sammanställer det allra viktigaste. Anledningen till att det är svårt att få till perfekt fisk och skaldjur är att proteinet är väldigt känsligt och börjar att tillagas vid 40 grader.

Det gör det också svårt eftersom spannet mellan rått och överkokt är väldigt litet. Om man ska generalisera bör man tillaga fisken till strax under 50 grader för att eftervärmen inte ska skena iväg och göra den torr. Har man inte någon termometer kan man titta på fiskköttets färg under tillagningen. När man tillagar vit fisk är den klar när köttet är saftigt med en kärna i pärlemor och lite, lite genomskinlig. Ädelfisk med rött kött är klar när den skiftar i rosa och är fast.

Recept på fisksoppa á la Evert Taube

Vegetariskt

På senare år har grönsakerna fått en mycket mer central plats på middagsbordet. Framförallt eftersom vi tar mer inspiration ifrån utländska kök samt att vi börjar tänka om köttets roll på tallriken. För att lyckas med grönsakerna gäller det att tänka efter vilken textur man är ute efter. Exempelvis broccoli som går att variera på massa olika sätt.

Man ska inte vara rädd för att behandla grönsakerna som en köttbit. Med det menat att köttbitens självklara huvudroll i maträtten är på väg bort och köttet blir istället en krydda eller tillbehör eller försvinner från maträtten helt och hållet.

Recept på fisksoppa á la Evert Taube

Dessert

Ingen middag är helt komplett utan en dessert. Den klassiska desserten är söt även om den moderna desserten strävar mer efter att komplettera smakerna i de föregående rätterna.

Några riktigt klassiska svenska desserter är varm hjortronsylt med vaniljglass, rulltårta, äppelkaka och ris á la malta. Det är svårt att generalisera kring efterrätter eftersom det finns så enormt många olika tekniker och olika efterrätter men ett tips är att anpassa desserten efter varmrätten. Om du till exempel har serverat en fet och tung middag är det härligt att avrunda med en lätt och fräsch efterrätt, typ citronsorbet.

Recept på chokladbiskvier i långpanna

Alkoholfria alternativ

Det är inte speciellt roligt att servera läsk eller apelsinjuice till middagen om man har vuxna besökare. Dels för att det passar väldigt dåligt till mat och dels för att det är barnsligt i smaken. Det är inte heller helt enkelt att hitta ett alkoholfritt vin som är speciellt bra. Anledningen är att det faktiskt inte går att göra alkoholfritt vin, det måste jäsa för att bli vin och vanligtvis kokas vanligt vin för att bli av med alkoholen.

Resultatet blir att vinets karaktär och syra nästan helt försvinner. Välj istället bort vinet och passa på att göra något nytt och annorlunda, till exempel mojitovatten som är ett fräscht komplement.

Recept på mojitovatten