Fisksoppa á la Evert Taube

Hem > Middagstips > Fisksoppa á la Evert Taube

För 4 personer

Innehåll


  • 2 kg hel vit fisk, gös eller torsk
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • Persilja, dill, gräslök (färska)
  • Lagerblad
  • Timjan
  • 1 tsk vitpepparkorn
  • Salt
  • 3 st potatisar
  • ½ kg blåmusslor
  • 2 morötter
  • Smör
  • 2 äggulor
  • 1 dl vispgrädde

Tillagning


  1. Filéa fisken och lägg huvudet och ben i gryta med kallt vatten.
  2. Skiva lök, vitlök och potatis och lägg ner i grytan tillsammans med persilja och dillstjälkarna, lagerblad, vitpeppar, timjan och salt.
  3. Låt koka upp och puttra i ca 20 minuter, passa på att rengöra musslorna så länge.
  4. Ta bort fiskskrovet ur grytan och sila resten. Var inte orolig om den är lite simmig, det är bara potatisen.
  5. Koka de rengjorda musslorna i en liten del av soppan tills de öppnar sig. Plocka ur musslorna ur skalen, låt dem koka i någon minut till och ta sen upp dem igen.
  6. Skiva morötterna i tunna skivor och koka i lite vatten tillsammans med en klick smör.
  7. Blanda grädden och äggulorna och häll ner i soppan under omrörning.
  8. Skär fisken i 2 cm stora bitar och lägg ner i soppan. Låt inte soppan koka under tiden, utan enbart sjuda i några minuter.
  9. Tillsätt morötter och musslor.
  10. Smaka av med salt och peppar, strö över hackad gräslök, persilja och dill innan du serverar.

Receptförslag